Snövittårta



Den här tårtan gjorde jag 5 st av till Linus student, och den blev väldigt uppskattad! Himla bra att den är glutenfri också :)


  • ca 12 bitar
1 dl äggvita (brukar vara ungefär 3 ägg)
2-3 droppar ättikssprit
2 dl socker

Fyllning

3 äggulor
3/4 dl socker
3/4 vispgrädde
50 g smör/margarin
60 g mörk blockchoklad (jag brukar ta ljus)
4 dl vispgrädde

Garnering

75 g vit blockchoklad
rosa och grön marsipan till blomma och blad

1. mät upp äggvitan och låt den står framme och få rumsptemperatur. sätt ugnen på 150 grader.

2. Rita tre rundlar på ett bakplåtspapper 15, 18 och 21 cm i diameter. Jag letade upp lite olika saker i köket som hade det måttet. (lock, tallrik, skål)



3. Vispa äggvitan med ättikan hårt. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv.

4. Fördela och bred ut massan i cirklarna på bakplåtspappret. Sätt in bottnarna i ugnen och sänk temperaturen efter tio min till 100 grader. Bottnarna är färdiga när de känns torra och släpper papperet, efter ca 1 timme. Jag brukar få ha dem inne ca 1h 20 min. Låt dem eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt. (annars spricker dem)

5. Kolasås: Sjud upp äggulor, socker och grädde i en kastrull på svag värme tills den börjar tjockna. Ta av från värmen och tillsätt smör/margarin klickvis och chokladen bruten i mindre bitar. Rör massan slät och kyl ner den i kallt vattenbad. Ställ eventuellt i kylen en stund. ( jag brukar göra krämen dagen innan jag gör tårtan)

6. Bred ut kolasåsen på de två större marängbottnarna. Vispa grädden och varva bottnar och grädde med den största bottnen underst och den minsta överst.

 

 

7. Bred ut den sista grädden jämt över hela tårtan. Täck den med riven vit blockchoklad.

 

Forma eventuellt en ros av rosa marsipan med tillhörande gröna blad att dekorera tårtan med. Jag var för lat för att göra egna rosor, så dom köpte jag :)


I tuben gjorde jag hål med en nål, för att få så litet hål som möjligt.

Himla snygg blev den! :)


RSS 2.0