Supergod baguette

Receptet kommer från Leila Lindholms bok "A piece of cake".

  • 4 baguetter
Ingredienser

Deg 1 (Surdeg):
5 5 g (1/10 pkt) färsk jäst
3 3 dl kallt vatten
5 5 dl vetemjöl special

Deg 2:
15 15 g färsk jäst 1/4 paket
3 3 dl kallt vatten
1 1 sats surdeg (se recept ovan)
1 1 msk salt
1 1 msk strösocker
8.5 8.5 dl vetemjöl special
vatten till pensling
flingsalt och sesamfrö, solrosfrö, pumpakärnor och/eller blå vallmofrö att strö över baguetterna.


1. Deg 1 (surdeg): Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.

2. Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.

3. Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.

4. Tillsätt surdegen, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.

5. Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1,5 timme.

6. Sätt ugnen på 240 grader.

7. Dela degen i fyra och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel.

8. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.

9. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.

10. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.

11. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

12. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.

13. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.

14. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.





Laxfilé med fetaosttäcke

  • 4 port
4 st laxfiléer
ca 1/2 förpackning fetaost
ca 1/2 dl creme fraiche
Italiensk dressingmix efter smak
citronpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Olja en ugnssäker form och lägg i filéerna. Peppra med citronpeppar. Blanda ihop creme fraiche, smulad fetaost och dressingmix i en skål. Fördela på fisken. Toppa med lite dressingmix. Skjuts in i ugnen i 15-20 min!

Sås:
Creme fraiche
majonäs
dill
salt
vitpeppar
saft av citron

Här är det bara till att smaka sig fram. Ibland lyxar jag till den och har i räkor, hackade crabsticks och hackat ägg :) supersmaskens.

Köttfärspaj

En helt otroligt god köttfärspaj!

  • 4-5 personer
Pajskal:

2 ½ dl mjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella lätt

Fyllning:

500 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpuré
2 msk ketchup
2-3 msk chilisås
2 tsk sambal oelek
150 g riven gratängost
persilja efter smak (jag använder frusen färdighackad)
paprikapulver
salt
vitpeppar


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman mjöl och smör till en gryning massa. Tillsätt Kesella och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm diameter. Nagga botten med en gaffel och låt vila i kyl ca 30 min. Klä in kanten på formen med ugnsfolie för att degen inte ska glida ner från kanten. Förgrädda pajskalet i 10 min.

Skala och hacka lök och vitlök. Bryn färs och lök tillsammans i smör i en stekpanna i några minuter. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Ta bort pannan från värmen och rör ner tomatpuré, ketchup, chilisås, sambal oelek, persilja och 2 dl ost. Häll färsen i pajskalet. Strö över resten av osten och lite persilja. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera med Lätt créme fraiche franska örter, sallad och bröd. Super! :)


RSS 2.0