Apelsinkolor!




100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
skal från 1 apelsin


Smält smöret i en kastrull. Rör ner grädde, socker, sirap, vaniljsocker och apelsinskal. Låt smeten koka på medelvärme utan lock i ca 30-40 min. Gör kulprov för att se om den är bra. Häll upp smeten i tex en oljad brödform (jag brukar ta två stycken så kolorna inte blir för tjocka). Låt stå kallt tills dom har stelnat lite. Skär upp dom i lagom storlek och vira in i tex cellofan. :)

Tips på andra smaksättningar!

Pistagekolor: 1 dl hackade och rostade pistagenötter
Pepparkakskolor: 2 tsk pepparkakskrydda
Chokladkolor: 2 msk kakao
Limekolor: Rivet skal från 2 limefrukter
kardemummakolor: 2 tsk mortlade kärnor
Ingefärskolor: 1 tsk malen ingefära



Mandelpepparkakor



Supergoda pepparkakor som går snabbt att göra, och är lika goda tjocka som tunna :)

ca 70 st

100 g sötmandel
200 g smör
2 dl socker
1 dl sirap
2 tsk ingefära
2 tsk nejlika
2 tsk kanel
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 175 grader. Rör eller vispa smör, socker och sirap krämigt. Tillsätt kryddorna och mandeln. Blanda mjöl och bikarbonat i en bunke och blanda sedan ihop det med smörblandningen. Knåda till en jämn deg. Dela degen i två delar och forma varje del till en längd. Vira in dem i plastfolie och lägg dem i frysen i ca 15-20 min. Jag brukar låta dem ligga där under tiden jag tar bort disken :)

Skär dem i skivor beroende på hur tjocka pepparkakor du vill ha. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem med fingrarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-8 min. Låt kakorna svalna på pappret på ett galler. Klart!


Pepparkaksmuffins!



ca 15 st


75 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malda pepparkakskryddor
3 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl mjölk

Smält smöret. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor i en bunke. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
Rör ner det smälta smöret i äggsmeten. Rör sedan ner mjölken och sikta ner mjölblandningen. Rör försiktigt ihop till en jämn smet. Fördela smeten i muffinsformar (ungefär 2/3) och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 12-15 minuter.

 


RSS 2.0