Klyftigt!



Tricket för att man ska få extra knapriga och härliga klyftpotatisar är att man förkokar dom i 4-5 min innan dom ska in i ugnen. Då släpper yttersta lagret och blir sådär härligt krispigt! :)

Potatisarna på bilden har jag penslat med matolja och kryddat med salt, peppar, timjan och paprikapulver.

Kaffe & kanel cupcakes








  • ca 16 st

Frosting:

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
100g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
strössel till garnering


Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och osten krämigt.
Rör till sist ner kaffet. Låt stå i kylen medans du gör muffinsen.

Cupcakes:
1 ägg
5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
0,5 dl farinsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk snabbkaffepulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjölk
100 g smält smör
100 g hackad blockchoklad (mörk eller ljus spelar ingen roll, man tar såklart det man tycker är godast!)


Blanda mjöl, socker, farin, bakpulver, kaffepulver, kanel och vaniljsocker i en bunke. Blanda i en annan bunke samman smält smör, mjölk och ägg. Blanda ner möjlkblandningen i de torra ingredienserna. Hacka chokladen grovt och tillsätt den. Portionera ut i formar till ca 3/4.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 min. Låt svalna ordentligt innan du spritsar på frostingen.

Hoppas det ska smaka! :)



Västerbottenpaj med skinka


Till kräftskiva passar denna supergoda paj utmärkt!



Pajdeg:
  • 3 dl mjöl (kan ta hälften graham om man vill)
  • 125 g smör
  • 0,5 msk vatten
Fyllning:
  • 3 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar eller vitpeppar
  • 2,5 dl grädde
  • 150 g riven västerbottenost (finns färdiga påsar att köpa)
  • persilja
  • Skinka efter smak (Jag brukar köpa vanlig rökt påläggsskinka och klippa ner. Går såklart bra utan också)

Sätt på ugnen på 225°C. Låt smöret bli rumsvarmt.

Häll mjölet i en skål. Lägg i smöret, häll på vattnet och knåda ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ in i frysen ca 5 minuter.

Ta en gaffel och nagga botten. Förgrädda i mitten av ugnen i 10 minuter. För att slippa att kanten på pajskalet glider ner, klä kanterna i ugnsfolie.

 

Under tiden som skalet står i ugnen så gör man pajfyllningen.

Vispa äggen lätt med salt, peppar, grädde och persilja. Blanda i ost och skinka.

Häll pajfyllningen i det förgräddade pajskalet, toppa med lite persilja. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 25-30 minuter. För att vara säker på att den är klar kan man "skaka" lite lätt på formen. Den ska vara fast.

Supergott!

 

 


Klassiska Scones



4 personer
  • 3 dl mjölk
  • 100 gram smör
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. dela smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa. Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg.

Dela degen i 2 bitar och platta ut till runda kakor, cirka 15 centimeter i diameter. Skär ett kryss i kakorna och nagga med en gaffel.

Lägg på bakplåtspapper och grädda i 250 grader i cirka 15 minuter. :)


RSS 2.0