Västerbottenpaj med skinka


Till kräftskiva passar denna supergoda paj utmärkt!



Pajdeg:
  • 3 dl mjöl (kan ta hälften graham om man vill)
  • 125 g smör
  • 0,5 msk vatten
Fyllning:
  • 3 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar eller vitpeppar
  • 2,5 dl grädde
  • 150 g riven västerbottenost (finns färdiga påsar att köpa)
  • persilja
  • Skinka efter smak (Jag brukar köpa vanlig rökt påläggsskinka och klippa ner. Går såklart bra utan också)

Sätt på ugnen på 225°C. Låt smöret bli rumsvarmt.

Häll mjölet i en skål. Lägg i smöret, häll på vattnet och knåda ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ in i frysen ca 5 minuter.

Ta en gaffel och nagga botten. Förgrädda i mitten av ugnen i 10 minuter. För att slippa att kanten på pajskalet glider ner, klä kanterna i ugnsfolie.

 

Under tiden som skalet står i ugnen så gör man pajfyllningen.

Vispa äggen lätt med salt, peppar, grädde och persilja. Blanda i ost och skinka.

Häll pajfyllningen i det förgräddade pajskalet, toppa med lite persilja. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 25-30 minuter. För att vara säker på att den är klar kan man "skaka" lite lätt på formen. Den ska vara fast.

Supergott!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0