Västerbottenpaj med skinka
Pajdeg:
- 3 dl mjöl (kan ta hälften graham om man vill)
- 125 g smör
- 0,5 msk vatten
- 3 ägg
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar eller vitpeppar
- 2,5 dl grädde
- 150 g riven västerbottenost (finns färdiga påsar att köpa)
- persilja
- Skinka efter smak (Jag brukar köpa vanlig rökt påläggsskinka och klippa ner. Går såklart bra utan också)
Sätt på ugnen på 225°C. Låt smöret bli rumsvarmt.
Häll mjölet i en skål. Lägg i smöret, häll på vattnet och knåda ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ in i frysen ca 5 minuter.
Ta en gaffel och nagga botten. Förgrädda i mitten av ugnen i 10 minuter. För att slippa att kanten på pajskalet glider ner, klä kanterna i ugnsfolie.
Under tiden som skalet står i ugnen så gör man pajfyllningen.
Vispa äggen lätt med salt, peppar, grädde och persilja. Blanda i ost och skinka.
Häll pajfyllningen i det förgräddade pajskalet, toppa med lite persilja. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 25-30 minuter. För att vara säker på att den är klar kan man "skaka" lite lätt på formen. Den ska vara fast.
Supergott!
Kommentarer
Trackback